RAHOLAN PYRKIVÄ
KORIPALLOA KAIKENIKÄISILLE
 
Tämän sivuston ylläpito on lopetettu kesällä 2016, joten ainakin osa tiedoista on vanhentunut!
Ajantasaiset tiedot löytyvät seuramme nykyiseltä sivustolta osoitteesta www.rapy.net
 

18.07.2006

RAPYN 92-93 TYTTÖJEN KUULUMISIA

Joukkueiden yhdistäminen

Kevään aikana tyttöjoukkueiden (92, 93 ja 94) taustaryhmissä virisi keskustelu joukkueiden yhteistoiminnan syventämisestä. Aika oli monesta syytä kypsä näille keskusteluille. Vain yhdeksällä pelaajan sarjaan lähtenyt 92 joukkue oli jo syksyllä joutunut lainaamaan pelaajia 94 joukkueesta ja keväällä pahimman loukkaantumis- ja flunssakierteen aikana sekä 94 ja 93 joukkueesta. Myös 94 joukkueessa on ollut pelaajia turhan vähän. Yhteistoiminnan aloittamisen tärkeimpiä tausta-ajatuksia oli saada seuraan toisaalta selvästi kilpailullisesti tavoitteellinen joukkue ja toisaalta turvata kaikille mahdollisuus harrastuksensa jatkamiseen.

Neuvotteluihin osallistuivat joukkueiden valmentajat, joukkueenjohtajat, muutama muu joukkueiden taustahenkilö ja seuran edustajana Jussi Tanhuanpää. Neuvottelujen tuloksena päätettiin perustaa harjoitusryhmät 92-93 ja 93-94.

92-93 (ja 94) joukkueista muodostetaan 2-joukkuetta, mikäli pelaajamäärät sen sallivat. Joukkueista toinen pelaa joko B-tyttöjen SM-sarjaa tai valtakunnallista 1-divisioonaa ja toinen joukkue liiton läntisen alueen 1- tai 2-divisioonaa.. Kolmas joukkue eli 93-94 joukkue pelaa läntisen alueen C-tyttöjen 1-divisioonaa. Pelaajia on tarkoitus kierrättää joukkueissa siten, että jokainen pelaa kauden aikana vähintään kahdessa joukkueessa.

Uusien harjoitusryhmien perustamiseen tiedettiin liittyvän epäluuloja. Osittain niiden hälventämiseksi 92-93 joukkue valmentajat halusivat viedä tytöt tavallista pidemmälle harjoitusleirille. Leirin päätarkoitus oli kuitenkin harjoittelu. Harjoitustapahtumia olikin kolmasti päivässä: aamupäivä- ja iltapäiväharjoitukset sekä illalla venyttelyt.

Tallinnassa harjoitusleirillä

Lähtö Tallinnaan oli 12.6 klo 7.00. Perille Audentesin urheilukouluun saavuimme noin klo 13.00. Koulun majoitustilat eivät vastanneet sitä, mihin täällä kotona olemme tottuneet. Vanha peruskorjaamaton rakennus yhteissuihkuineen ja -vessoineen sekä alhainen siisteystaso aiheuttivat aluksi (perusteltuakin) napinaa. Tilannetta ei yhtään helpottanut ruokalan ominaishaju.

Ensimmäiset harjoitukset pidettiin Heikin ja Vesan johdolla iltapäivällä koulun upeassa palloiluhallissa.

Kovien harjoitusten jälkeen ruokakin maistui jo paremmin. Marin vetämien venyttelyjen, kaupassa käynnin ja vapaan ohjelman jälkeen tytöt vetäytyivät huoneisiinsa keräämään voimia seuraavien päivien harjoituksia varten.

Tiistaista perjantaihin tyttöjä totutettiin kovaan harjoitteluun. Päivät kuluivat saman kaavan mukaan: aamiainen 8.30, harjoitus 10.00-11.30, lounas 12.30, harjoitus 15.00-16.30, päivällinen 18.15, venyttelyt (lämmittely hoidettiin erilaisin pelein) 19.00-20.00 ja hiljaisuus klo 22.30. Vapaa-aika kului kaupassa käynteihin, huilaamiseen ja suurimmaksi osaksi trampoliinilla hyppelyyn.

Keskiviikon ja torstain aamuharjoitusten vetäjäksi Ahorannan Make oli saanut hankittua Eestin miesten maajoukkueen II-valmentajan Jaanus Levkoin. Keskiviikon harjoitukset olivat hieman helpommat, mutta torstaina tytöiltä vaadittiin jo enemmän. Pitihän edellisen päivän opit olla jo hyvin ´hanskassa´. Näistä Jaanuksen vetämistä harjoituksista kopioitui suuri osa - jos ei kaikki - Heikin ja Vesan ´Mustaan kirjaan´. Käytännössäkin näitä harjoitteita tehtiin jo iltaharjoituksissa ja niihin palattaneen vielä usein kesän ja syksyn aikana. Heikki ja Vesa seurasivat tiiviisti ja tarkasti myös Eestin nuortenmaajoukkueiden harjoituksia.

Lauantaina aamupäivän aikana pakattiin "kamat" ja suunnattiin kohti Tallinnan keskustaa. Osa porukasta meni uimaan ja osa tutustui Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Pitkäksi venyneen odottelun jälkeen pääsimme laivaan, joka lähti Helsinkiä kohti klo 16.15. Tesomalle saavuimme klo 20 jälkeen.

Matka kokonaisuudessaan oli onnistunut. Vältyimme suuremmilta haavereilta ja uutta oppia tuli kaikille roppakaupalla. Kiitos onnistuneesta matkasta kuuluu oikean asenteen omaaville pelaajille, joita matkassa oli kaikkiaan 14, intomielisille valmentajille, muiden toimien ohessa äitihahmona toimineelle Marille, kaiken toimivuudesta vastanneelle Makelle ja huollosta päävastuun kantaneelle Eerolle.

Harjoittelu jatkuu...

Harjoittelu ei jäänyt Tallinnan matkan jälkeen, vaan ohjattuja harjoituksia on ollut leirin jälkeen neljä kertaa viikossa parin viikon kesälomaa lukuun ottamatta. Peruskuntoharjoitteluun on kuulunut muun muassa lenkkiä, aerobicia ja kuntopiiriä. Valmentajien tavoitteena on ollut totuttaa joukkue kesäharjoittelukulttuuriin. Joukkue on ottanut tämän haasteen hyvin vastaan ja harjoituksissa on nähty paljon motivoituneita harjoittelijoita. Kaikille ei ole riittänyt joukkueharjoitukset, vaan moni tyttö on tehnyt omatoimisia harjoitteita muun muassa tekniikan parissa.

21.7. alkaen joukkue pitää Kaikulassa 3-päiväisen leirin, jonka koripalloilulliseen ohjelmaan kuuluu luentoja ja niihin liittyviä käytännön harjoituksia nuoren urheilijan aerobisesta ja lajinomaisen vauhtikestävyyden harjoittelemisesta, joukkueen pelitaktiikan ja -tekniikan hiomista sekä sääntökoulutusta.

Ennen sarjakauden alkua ohjelmaan kuuluu myös kaksi turnausta, joihin molempiin on ilmoitettu kaksi joukkuetta. Delfin-turnaukseen osallistutaan kahdella tasavahvalla joukkueella. EHBT-turnauksessa toinen joukkue osallistuu kilpasarjan ja toinen FUN-sarjaan.

18.07.2006 Jari Pohjola